Commons:Copyright rules by subject matter/ca
Suposem que feu una fotografia amb la vostra càmera, o que heu escanejat quelcom, o que ho heu baixat d'una pàgina web, i que voleu pujar-ho a Wikimedia Commons. Com saber què és correcte i què no? A continuació teniu una llista senzilla per a ajudar-vos a decidir-ho. En cas de dubte, llegiu primer els consells addicionals aplicables al vostre país. Si llavors seguiu sense estar segur, pregunteu en el mostrador d'informació (anglès) o en La taverna.
Vegeu Commons:Image casebook per a una llista més completa.
Contents
Llista de control[edit]
Definitivament correcte[edit]
Fotografies de:
- Naturalesa (boscs, cel, etcètera).
- Animals (gats, gossos, etcètera).
- Insectes (formigues, escarabats, etcètera).
- Productes (pomes, tomàquets, etcètera)
- Persones que han donat el seu consentiment per a ser fotografiades.
- Vosaltres mateixos (sempre que no ho useu com a àlbum digital privat).
- Objectes que estan en el domini públic per antiguitat tant als Estats Units com en la vostra jurisdicció:
- Edificis construïts per un arquitecte que va morir fa més de 70 anys (preferiblement més de 100).
- Obres d'art creades per un artista que va morir fa més de 70 anys (preferiblement més de 100).
- Llibres d'un escriptor que va morir fa més de 70 anys (preferiblement més de 100).
- Diaris i revistes publicades per un autor que va morir fa més de 70 anys (preferiblement més de 100).
Escanejats propis de:
- Material els drets d'autor del qual han expirat en la vostra jurisdicció i als Estats Units.
Baixat de llocs web:
- Material els drets d'autor del qual han expirat en la vostra jurisdicció, als Estats Units i a la jurisdicció del servidor web.
Discutible;
pot ser correcte o
no[edit]
Tot tipus de material amb drets d'autor:
- Logotips (només es permeten dissenys molt simples, vegeu #Dissenys simples).
- Captures de pantalla (vegeu Commons:Screenshots)
Fotografies, dibuixos, escanejats i altres reproduccions de:
- Automòbils.
- Productes d'ús diari (es permeten els dissenys simples).
- Portades de llibres (només es permeten dissenys molt simples).
- Diners (depèn de les lleis locals, vegeu Commons:Currency)
- Edificis construïts per un arquitecte que va morir fa menys de 70 anys, o encara és viu (vegeu Llibertat de panorama).
- Obres d'art instal·lades permanentment en llocs públics, creades per un artista que va morir fa menys de 70 anys, o encara és viu (vegeu Llibertat de panorama).
- Interiors d'edificis privats, cases i museus.
- Personatges famosos (vegeu Drets de personatges).
- Persones normals que no hagen donat el seu consentiment (vegeu Drets de personatges).
Definitivament no permès[edit]
- Imatges d'ús legítim (fair use).
- Fan art que imite detingudament material amb drets d'autor.
- Fotografies, dibuixos, escanejats i altres reproduccions d'objectes amb drets d'autor que no us pertanyen, com els següents:
- Obres d'art que no estan permanentment instal·lades en espais públics, creades per un artista que va morir fa menys de 70 anys, o encara és viu.
- Ninotets, estatuetes, disfresses i altres objectes subjectes a drets d'autor (vegeu «Obres derivades» més amunt).
- Àlbums de música, jocs de vídeo, pel·lícules i altres cobertes de productes comercials, pòsters, diaris i revistes de fa menys de 70 anys (cobertes i interiors).
- Registres d'àudio amb drets d'autor que no us pertanyen, com els següents:
- Emissions de ràdio (programes i publicitat).
- Cançons creades per un autor que va morir fa menys de 70 anys, o encara és viu.
Normatives internacionals[edit]
Conveni de Berna[edit]
Quasi tots els països del món s'han adherit al Conveni de Berna (vegeu el text complet). Seguint aquest conveni, cada país fa complir els drets d'autor d'altres països, d'acord amb certes normes. Una conseqüència d'aquestes és que sempre han de tenir-se en compte les lleis del país d'origen de l'obra considerada.
El més important és l'article 7, que estableix la vigència de la protecció dels drets d'autor garantida pel Conveni. S'estableix un termini mínim de 50 anys després de la vida dels autors (subjecte a algunes excepcions). No obstant això, cada país és lliure d'establir terminis més llargs:
- «En tots els casos, el termini de protecció serà l'establert per la llei del país en què la protecció es reclame; no obstant això, a menys que la legislació d'aquest país no dispose una altra cosa, la durada no excedirà del termini fixat al país d'origen de l'obra.»
Encara que la majoria d'estats han acceptat la norma del termini mínim basada en l'article 7 del Conveni, la llei dels Estats Units és diferent. Per exemple, 17 U.S.C. 104A(a)(1)(B) pot prorrogar els drets d'una obra publicada fora dels EUA per la resta del termini nord-americà encara que els drets expirin en l'estat d'origen. Això pot afectar les obres que encara tenien drets l'1 de gener de 1996 en el seu estat d'origen. Això significa que una obra que estiga en domini públic en l'estat d'origen de l'usuari de Commons pot estar legalment protegida als EUA. Per a més detalls, vegeu w:en:Wikipedia:Non-US_copyrights#Dates_of_restoration_and_terms_of_protection.
Directives europees sobre drets d'autor[edit]
La Unió Europea ha aprovat directives harmonitzant les lleis sobre drets d'autor dels països membres (vegeu Copyright law of the European Union). No obstant, tingueu en compte que les directives, a diferència de les regulacions europees, no s'apliquen uniformement. Han de ser transferides a la legislació local de cada estat membre, i sovint es concedeix carta blanca per a fer-ho. Així és, per exemple, el cas de les exempcions legals de drets d'autor (equivalents a l'«ús legítim»), que es permeten que siguen diferents dins de certs límits.
La més important, per als nostres propòsits, és la Directiva sobre l'harmonització del termini de protecció dels drets d'autor (text). Aquesta directiva estableix la durada dels drets d'autor en 70 anys després de la mort de l'autor (en el cas de diversos autors, després de la de l'últim; per a obres col·lectives, amb pseudònim o anònimes, després de la data de publicació).
No obstant això, aquesta directiva no escurça els terminis més extensos ja en vigor als països que els apliquen. Per exemple, a Espanya es manté el termini de 80 anys per les obres creades per autors morts abans del 7 de desembre de 1987 (vegeu més avall).
L'article 5 de la directiva 2001/29/EC especifica les excepcions i els límits als drets. Però quasi totes són opcionals de forma que cada estat pot escollir quina excepció adopta i com l'aplica. Per tant, no es pot assumir que una excepció prevista en un estat de la UE siga aplicable en un altre. Especialment, cada estat pot establir com s'apliquen els drets d'objectes permanentment situats en llocs públics i de les fotografies simples.
Finalment, existeixen nombrosos casos de jurisprudència sobre aquests assumptes. En alguns casos poden generar drets o restriccions que no estan previstos en la llei. Per tant, cal ser prudent sobre com s'interpreta la llei a cada jurisdicció, i no limitar-se a llegir els texts legals.
|
Ways to get help |
![]()
|