Commons:FAQ/nl

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Shortcut: COM:FAQNL

Wikimedia Commons FAQ in andere talen:

Alemannisch | català | dansk | Deutsch | English | Esperanto | español | français | galego | עברית | magyar | interlingua | italiano | 日本語 | ភាសាខ្មែរ | 한국어 | Lëtzebuergesch | Nederlands | norsk nynorsk | norsk | polski | português | română | русский | slovenščina | suomi | svenska | 中文(简体)‎ | 中文(繁體)‎ | +/−

Deze pagina behandelt een aantal veel gestelde vragen over Wikimedia Commons met een kort antwoord en verwijzingen naar achtergrondpagina's.

Contents

Vragen over het project[edit]

Waar gaat deze site over?[edit]

"Wikimedia Commons" (kort: "Commons") is een mediaverzameling die wordt gemaakt en beheerd door vrijwilligers. De naam "Wikimedia Commons" is afgeleid van het parapluproject Wikimedia dat alle Wikimedia projecten beheert en het woord "common" omdat dat Engels is voor algemeen of gemeenschappelijk voor alle verschillende projecten van Wikimedia. Zo is het dus een centrale verzameling voor vrij gelicenseerde foto's, diagrammen, animaties, muziek, gesproken teksten, videoclips en media van alle soorten die bruikbaar zijn voor een willekeurig project van Wikimedia.

Wat is de scope van dit project?[edit]

Zie Commons:Project scope.

Kan ik materiaal toevoegen aan deze site?[edit]

Ja, dat kunt u zeker! Dat is eigenlijk precies wat we willen dat u doet. Begin gewoon met de eerste stappen om onderdeel te worden van het project.

Welk materiaal kan ik uploaden?[edit]

Al het mediamateriaal met een vrije licentie dat bruikbaar is en aan een willekeurig project van Wikimedia toegevoegd kan worden. De licenties moeten commercieel gebruik en het maken van afgeleid werk toestaan1. Zie ook de auteursrechtenvraag voor de benodigde licentiecondities.

Kan ik ook Java- of Flashprogramma's die geschikt zijn om mee te doceren of een concept te demonstreren?[edit]

In het algemeen: nee. Zie Projectscope en Bestandstypen... Commons is niet bedoeld om primair een verzameling software te zijn, maar bedoeld als verzameling media. Er zijn andere projecten, zoals bijvoorbeeld SourceForge, maar zie Category:Free software hosting facilities voor een grotere lijst, die wellicht meer geschikt zijn voor het delen van de software die u heeft gemaakt. Flash is een schemergebied tussen software en media, maar Java is zeker software.

Kan ik ook zelfgeschreven tekst uploaden?[edit]

Commons gaat over multimedia - afbeeldingen, video en geluidsbestanden, maar geen tekst. Als u bereidt bent uw tekst onder de GFDL te licenseren, dan zou het eventueel in een van de andere Wikimedia projecten passen, zoals Wikipedia, Wikisource of Wikibooks.

Vragen over licensering[edit]

Welke licenties moet ik gebruiken voor de bestanden die ik upload?[edit]

U moet zich ervoor waarborgen dat elk bestand dat u uploadt ofwel in het publiek domein valt, ofwel onder een vrije licentie zoals GNU Free Documentation License of CC-BY/BY-SA is vrijgegeven. Voor meer licenties, zie Commons:Licensing en Commons:Licentiesjablonen. Verzin alstublieft niet zelf licenties, de meeste bestanden op het internet zijn beschermd door auteursrechten.
Als u uw eigen werk hier publiceert, dan kunt u dit in het publiek domein plaatsen ({{PD-self}}) of onder een specifieke licentie vrijgeven {{self|license name}}, {{self|license 1|license 2}} door de betreffende code in de beschrijving van het bestand te plaatsen. Een andere mogelijkheid is om een van de opties te kiezen uit de lijst onder "own work" op Special:Upload.

Mag ik scans en afbeeldingen van een andere auteur die ik heb aangepast hier uploaden?[edit]

Nee. Alleen de auteur van het originele werk en/of degene die het recht hebben het werk te licenseren kunnen dit ook daadwerkelijk licenseren. Een scan of een aanpassing maakt het niet automatisch uw "eigen werk". Dit betekent dat u niet zomaar een bestand van het internet kunt plukken en er een GFDL- of CC-licentie aan kunt koppelen. Ze ook Commons:Image casebook.

Waarom staat Commons geen fair use toe?[edit]

Een van de basisprincipes van Wikimedia Commons was dat bestanden die hier werden opgeslagen in iedere willekeurige context gebruikt konden worden, willekeurig waar in de wereld, net zoals dit het geval is voor de inhoud van de encyclopedie (CC-BY-SA). Deze richtlijn beperkt Commons tot alleen de vrij gelicenseerde bestanden. Het principe, net als het geval is bij het NOPV, zal niet veranderen.
Fair use heeft ook betrekking op de context waarin het bestand wordt geplaatst en is simpelweg niet van toepassing op Commons, dat alleen de bestanden maar opslaat. Daarnaast varieert de wetgeving rondom auteursrechten van land tot land en daarmee varieert ook de interpretatie van Fair Use, en menig land heeft helemaal geen fair use-concept. Dit betekent dat Fair Use weinig bruikbaar is buiten de Verenigde Staten.

Kan ik bestanden van deze site buiten Wikimedia gebruiken?[edit]

Ja dat kan. U zult wel de beschrijving van het bestand moeten bekijken onder welke licentie het is vrijgegeven. In de meeste gevallen is het in orde als u de auteur en licentieinformatie van beschrijvingspagina kopieert en dit met het bestand publiceert.

Welke informatie moet ik in de beschrijving van mijn bestand zetten?[edit]

Lees hiervoor de eerste stappen. Het is aanbevolen om het informatie-sjabloon te gebruiken.

Waar krijg ik naamsvermelding voor mijn bestand?[edit]

Sommige van onze licenties verplichten naamsvermelding bij gebruik van het bestand. Dit betekent dat de fotograaf iedere keer wordt vermeld als zijn/haar foto wordt gebruikt. Zet daarom dan ook de naam die u vermeld wilt hebben in de beschrijvingspagina van de afbeelding. Als een lezer van Wikipedia op de foto klikt om het groter te bekijken, zal dan ook uw naam zien.

Wat gebeurt er als een Flickr-licentie verandert?[edit]

Further information: Commons:Flickr images
Auteurs veranderen hun Creative Commons-licentie soms, maar hun licentie ten tijde van verificatie kan niet worden ingetrokken. Als een upload van Flickr een CC-BY- or CC-BY SA-licentie heeft en is, en dit klopt als dit wordt gecontroleerd, dan blijft het bestand op Commons onder die licentie. Nieuwe versies van zo'n geverifieerd bestand blijven ook op Commons. Verificatie wordt gedaan door FlickreviewR, administrator of vertrouwde gebruiker (trusted user) door een melding op de bestandspagina.

Technische vragen[edit]

In welke resolutie moet ik afbeeldingen uploaden?[edit]

De hoogste resolutie die u heeft voor een afbeelding is van harte welkom. U hoeft u geen zorgen te maken over de ruimte op de server of de tijd die een Wikipedia-pagina waar uw afbeelding op staat nodig heeft om te laden, want de software maakt automatisch een kleinere versie aan (thumbnail; zoals aangegeven in het artikel) in de cache.
Dat gezegd hebbende, als het bestand heel erg groot is, mislukt dit in sommige gevallen als het renderen te veel tijd of geheugen inneemt (in dit geval wordt er geen verkleind bestand getoond of het volledige bestand wordt naar de browser gestuurd waardoor het niet meer reageert). Voor PNG-bestanden is er een harde limiet van 12 megapixels. Grote JPEG-bestanden zijn alleen een probleem als ze in progressive mode worden opgeslagen omdat het hele bestand dan in een keer moet worden verwerkt. Gebruik daarom baseline mode.
In deze gevallen, uploadt u het bestand toch, maar laadt u dan een verkleinde versie over het origineel (ongeveer. 6 megapixels); de volledige versie zal dan toch in de geschiedenis van het bestand (en voor verder gebruik) beschikbaar zijn. Graag een vermelding ernaar in de bestandsbeschrijving.

Hoe kan ik direct vanuit Wikipedia naar een file op Commons verwijzen?[edit]

U kunt gewoon een link aanmaken alsof het om een lokaal bestand ging. ([[Bestand:Plaatje.jpg]]) N.B.: er zou een kleine vertraging kunnen optreden in het laden van het bestand op Wikipedia. Dit komt door een vertraging in de cache van de afbeeldingen en kan worden verbeterd door de bestandspagina op Commons te herladen. Zie ook de volgende Engelse hulppaginas: MediaWiki image help, media help page in Meta-wiki, Wikipedia image markup page en Wikipedia picture tutorial.

Hoe kan ik een bestand van Wikipedia naar Commons verplaatsen?[edit]

Als het bestand onder een vrije licentie is geplaatst, download dan de volledige versie van het bestand (rechtsklik > save target as/doel opslaan als). Het gebruik van de Commonshelpertool wordt ten zeerste aangeraden - dit stukje software kopieert alle informatie uit het bronbestand en gerelateerde uploadinformatie in een klaar-voor-gebruik-template: CommonsHelpertool.
Als u de informatie uit de Commonshelper heeft, klik dan op de knop "Upload at commons now", of kopieer de gegenereerde tekst en upload het bestand op Wikimedia Commons via de Special:Upload-pagina.
Mocht Commonshelper niet werken, ga dan zelf naar de beschrijvingspagina op Wikipedia, klik op "Edit" en kopieer alle informatie van het bestand. Zorg ervoor de de auteur en/of bronvermelding intact is en plak dit in de beschrijving van het bestand op Commons. Plak ook de URL van het originele bestand in de beschrijving.
Zorg ervoor dat de licence tags en andere templates correct zijn op Commons.

Hoe kan ik een bestand hernoemen/verplaatsen?[edit]

zie Commons:Bestanden hernoemen
Een nieuwe manier van het hernoemen van bestanden wordt op het moment (eind 2009) getest en alleen administrators kunnen deze functie gebruiken.
Als het om een heel recente upload gaat, graag het bestand opnieuw uploaden, dit keer met de correcte naam. Op de pagina van het oude bestand graag de volgende template toevoegen: {{duplicate|File:Nieuwe naam.jpeg}}.
Gallerijen en gebruikerspagina's kunnen worden hernoemd door in te loggen en dan linksboven op "move" te klikken (de plaats ligt aan de skin die u gebruikt). Deze optie is niet aanwezig voor nieuwe gebruikers. Als het nodig is, vraag iemand anders om dit voor u te doen.

Hoe kan ik een categorie hernoemen/verplaatsen?[edit]

Zie Commons:Rename a category.

Hoe kan ik het beste mijn bestanden categoriseren?[edit]

De categorisatie zou de "w-vragen" moeten beantwoorden, met name: Wat is het? Waar is het? Om goede categorieën te vinden, kijk op de hoofdpagina of gebruik de zoekfunctie. Om specifiek categorieën te zoeken, typ bijvoorbeeld Category:Utrecht en kijk of deze categorie bestaat en wat er verder voor mogelijkheden worden aangeboden. Open de categorie waarin uw afbeelding past en kijk wat de onderliggende, meer specifieke categorieën zijn. Ook is er een optie bovenaan de bestandspagina find categories die suggesties voor toepasselijke categorieën aandraagt. Zie ook Commons:Categories voor meer informatie.

Hoe moeten categorieën worden georganiseerd?[edit]

Probeer een bestaande structuur te volgen als u een categorie uitbreidt. Zorg ervoor dat iedere categorie ten minste een hogerliggende categorie heeft. Kijk of er een categoriestructuur is voor een soortgelijk interessegebied of dat er een is waarop u uw categoriestructuur kunt baseren. Speciaal voor diersoorten en landen moet de structuur de conventies van de bestaande structuur volgen. Zie ook Commons:Categories voor meer informatie.

Hoe kan ik het beste een galerij maken van mijn foto's?[edit]

Zie meta:Help:Images and other uploaded files#Gallery tag, category, table of images voor meer informatie over het creëren van een galerij met de <gallery> tag.
U kunt een gebruikersfotogalerij maken als een sub-pagina van uw gebruikerspagina (dus als u gebruiker Foo bent, dan is uw galerij op User:Foo/galerij). Alle fotogalerijen van gebruikers horen thuis in de Category:User galleries, daar staan ook een aantal voorbeelden. Om alle foto's te vinden die u heeft geüpload, kijk dan op hier op de uploadlog, of klik op "Gallery" bovenaan uw gebruikerspagina voor een automatisch gegenereerde galerij.

Wanneer moet ik een categorie en/of een galerij gebruiken?[edit]

Bestanden moeten altijd aan een beschrijvende categorie worden toegevoegd, want als ze alleen aan een gallerij worden toegevoegd, en ze worden vervolgens uit de galerij verwijderd dan raken ze "kwijt". Categorieën zijn handig als grote verzamelingen van afbeeldingen over een bepaald onderwerp. Galerijen zijn handig om de beste, best illustrerende, interessantste afbeeldingen van een categorie in het spotlicht te zetten. Ze zijn ook handig voor het logisch presenteren van afbeeldingen, iets wat een categorie maar in lichte mate kan. Vergelijk bijvoorbeeld Tennis met Category:Tennis. Informatie kan ook op een hierarchische manier worden gepresenteerd, zoals bijvoorbeeld op Pronunciation of Dutch municipality names en United States.
In het algemeen - gebruik welke u het beste lijkt (galerie/categorie), of met welke u het handigst bent. Sommige onderwerpen hebben specifieke richtlijnen voor het organiseren van media, zoals planten en dieren die onder het WikiProject Tree of Life vallen. Tenzij u geïnteresseerd bent om aan zulke projecten mee te werken, maak u niet te druk over de 'regels' tenzij iemand het u uitlegt. De mensen die aan het project werken zullen een en ander regelen.

Waarom heb ik de oude en niet de nieuwe afbeelding op mijn scherm? (Of - mijn thumbnail klopt niet)[edit]

Probeer uw cache te verversen door de "refresh"-knop. Zorg ervoor dat u "Shift" ingedrukt houdt (hard refresh). Soms is er een vertraging in het genereren van een nieuwe thumbnail voor een nieuwere versie van een afbeelding.
U kunt proberen een nieuwe thumbnail te laten genereren door de volgende truc:
  1. Ga naar http://commons.wikimedia.org/w/thumb.php?f=Per_Stig_M%C3%B8ller.jpg&w=450 (kopieer de naam van uw bestand vanuit het URL adres - zodat niet-Latijnse tekens ook meekomen - in de ?f= en verander de waarde achter w= te veranderen naar de breedte van de thumbnail die u wilt regenereren.) ... hierdoor wordt een nieuwe thumbnail geforceerd. Doe dit voor alle thumbnailsbreedtes die u wilt genereren.
  2. Wijzig de bestandspagina. Verander in de URL "action=edit" naar "action=purge". Doe dan een aantal keer een hard refreh op deze URL totdat de nieuwe thumbnail zichtbaar is.
Als u altijd problemen heeft met thumnails, een oplossing is om een thumnail van een ongebruikelijke afmeting te gebruiken. In plaats van de normale default/user-specifiedmaat, vraag om een ongebruikelijke afmeting zoals 199px of 201px. Hierdoor wordt de software gedwongen om een hele nieuwe thumbnail te creëeren en zal dus de nieuwe afbeelding gbruiken in plaats van dat de oude afbeelding wordt weergegeven in de al bestaande thumbnail.
De default thumbnailmaten en dus degene die problemen kunnen geven zijn (zie Special:Preferences): 120, 150, 180, 200, 250, 300 + de thumbnail van de bestandspagina -- om uit te vinden hoe groot de thumbnail is op die pagina kunt u op de afbeelding rechtsklikken en kiezen voor "save as...". Het zal een bestandsnaam suggereren met daarin de afmeting bijvoorbeeld "450px-Properimagename.jpg"
Als er een foolproofmanier is om problemen met thumbnails op te lossen laten we het weten.

Waarom kan ik sommige bestanden niet zien?[edit]

Het zou een thumbnailprobleem kunnen zijn (zie hierboven). Het kan ook zijn dat uw ad-blockingsoftware denkt dat het bestand reclame is. Kunt u Image:D-fructose.png zien? Zo nee, dan is dat de mogelijke bron van het probleem. Dit specifieke bestand heeft de URL http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/D-fructose.png, waarin de string "/ad/" voorkomt. Uw software is wellicht zo ingesteld dat het alle afbeeldingen met een URL met die string erin ziet als reclame. Verander de instellingen zodat die regel niet wordt toegepast op de domeinen .wikipedia.org en .wikimedia.org. Dat zou het probleem moeten oplossen.

Hoe kan ik naar bestanden zoeken?[edit]

Gebruik de zoekfunctie aan de linkerkant. Kijk naar Special:Search en volg de aanwijzingen en links. U kunt ook naar gerelateerde artikelen in Wikipedia gaan en kijken welke afbeeldingen ze daar gebruiken. Sommige zijn waarschijnlijk al op Commons en zijn gecategoriseerd waardoor u een hint krijgt waar u verder zou kunnen kijken.

Waarom is het uiterlijk plotseling anders?[edit]

Als onderdeel van het Initiatief van de bruikbaarheid (Usability Initiative) van de Wikimedia Foundation is het standaarduiterlijk per 5 april vervangen voor de nieuwe Vector-vormgeving. Zie ook m:Vector (Engels).

Ik vond het oude ontwerp beter. Kan ik terugschakelen?[edit]

Wanneer u een geregistreerde gebruiker bent wel. Je moet daarvoor naar uw Voorkeuren, ga naar het tabblad "Uiterlijk" en kies "Monobook". Klik "Opslaan" om de instellingen op te slaan.

Hoe wordt de software aangepast voor dit project?[edit]

Zie Commons:Tools, Commons:Tool integration en Commons:Features.

Ik heb veel bestanden. Kan ik een batchupload doen?[edit]

Ja. De Commonist is Java/BeanShell uploadsoftware met een graphical user interface. Het blijkt goed te werken op Linux en MacOS en zou ook op Windows moeten werken (alhoewel sommige mensen problemen hebben).
Als u bekend bent met de Unix command line, er is een script gemaakt door User:Nichalp, gebaseerd op Eloquences file upload script in Perl en is beschikbaar voor de meeste Unix, Unix-like, Linux of Mac OS X-machines.

Ik kreeg de melding : "." is not an allowed file format. See Commons:File types for more information. bij het uploaden[edit]

Zorg ervoor dat het bestand dat u uploadt een extensie heeft en dat er eentje is die is toegestaan op Commons. Zorg er ook voor dat u geen spatie heeft voor of achter de punt.
Zorg ervoor dat er een extensie staat in het Destination filename:-veld. Voorbeeld: "Molen in Harderwijk in de regen.jpg" en niet alleen "Molen in Harderwijk in de regen".

Ik wil een Commons-bestand gebruiken, maar er is al een bestand op mijn lokale wiki met die naam waardoor dit niet lukt. Hoe kan ik toch het Commons-bestand gebruiken?[edit]

Helaas is op dit moment de enige optie om het lokale bestand te verwijderen of om het bestand op Commons opnieuw, onder een andere naam, te uploaden.

Hoe kan ik een nieuwe versie van een bestand uploaden?[edit]

Dit kan alleen als uw account ouder is dan 4 dagen.
Het nieuwe bestand is opgeslagen op uw computer. Ga naar de bestandspagina, en onder "file History" is er een link "Upload a new version of this file". Klik hierop, en zoek/selecteer het gewenste bestand op uw computer. Voor de edit summary graag kort vermelden wat het verschil is met de oude versie zoals bijvoorbeeld "hi-res-versie" of "fixed colour balance" etc. Klik dan op "Upload File". U krijgt de waarschuwing dat het bestand al bestaat, maar omdat dit is wat u van plan was, ga gewoon door.
Overschrijf geen bestaande bestanden met nieuwe bestanden die niet hetzelfde zijn.

Hoe kom ik erachter welke pagina's naar mijn bestand linken?[edit]

Onder het kopje "File links" op de bestandspagina staat een lijst van pagina's op Commons die uw bestand gebruiken. Eind 2009 is ook het kopje "Global file usage" geïntroduceerd (nog niet op iedere afbeelding) waaronder de pagina's op de verschillende Wikipedia-versies waar het bestand wordt gebruikt staan. (zie File:Franklin Delano Roosevelt 1933.png bijvoorbeeld).
Als dit kopje nog niet beschikbaar is voor uw bestand, klik dan op de tab "check usage" bovenaan de bestandspagina.

Waarom wordt de tekst van mijn upload gecorrigeerd vlak na de upload?[edit]

In de laatste paar jaar werkt Wikimedia Commons hard aan de lokalisatie of internationalisering van de tekst die de gebruikers zien op de pagina's. Het doel is om de inhoud te laten zien in de taal naar keuze van de gebruiker. De huidige tekst in het uploadformulier is nog niet ingesteld op deze internationalisering en wordt daarom kort na upload aangepast door bots. Een aantal van de aanpassingen die u kunt verwachten zijn:
  • Summary{{int:filedesc}}
  • [[Commons:Copyright tags|Licensing]]{{int:license}}
  • Own work{{own}}
Recente discussies over dit onderwerp zijn te vinden hier en hier.

Kan de tekst in het uploadformulier niet worden aangpast naar die internationale codes?[edit]

De tekst kan alleen worden aangepast door de Mediawiki-code aan te passen. Het is een bekend probleem, maar het is onduidelijk (in november 2009) of er plannen zijn om dit aan te passen. Discussies hierover zijn hier te vinden.

Vragen over de Commonsgemeenschap[edit]

Wat is een beheerder en hoe kan ik die worden?[edit]

Zie Commons:Beheerders.

Hoe werkt Commons samen met gelijksoortige projecten?[edit]

Commons is erg geïnteresseerd in samenwerken met projecten met een gelijksoortig doel. Zie bijvoorbeeld 10.000 schilderijen van Directmedia en samenwerken met ourmedia. FlickrLickr is een succesvol voorbeeld van werken met een andere bron van afbeeldingen.

Wat moet ik doen als een pagina of bestand verwijderd moet worden?[edit]

Zie Commons:Deletion requests en Commons:Deletion guidelines.

Welke taal moet ik hier gebruiken?[edit]

Idealiter gebruikt u welke taal u wilt. Zie ook Commons:Language policy. Om technische redenen dienen namen van categorieën in het Engels te zijn.

Waarom worden niet alle afbeeldingen van projecten van Wikimedia hier toegevoegt?[edit]

De belangrijkste reden: sommige Wikipedia's hebben een minder streng autersrechtenbeleid dan Commons, dus afbeeldingen die hier niet mogen, kunnen daar wel. Commons zal geen (en kan geen) materiaal toestaan onder een fair use-licentie, zoals bepaalde Wikipedia's wel doen.
Mensen die het Engels niet goed machtig zijn hebben het op Commons nog niet zo naar hun zin. Commons probeert informatie te geven in zoveel mogelijk talen, maar niet-Engelstalige pagina's blijken snel te verouderen of incompleet te zijn. Ook namen van categorieën kunnen bijvoorbeeld niet transparant vertaald worden.

Waar kan ik vragen stellen?[edit]

Als u een vraag wilt stellen waarvan u denkt dat het waarschijnlijk is dat die al eerder is gesteld, stel die dan bij de Nederlandstalige Helpdesk of bij de Engelstalige Helpdesk. Als u een vraag wilt stellen die wellicht nieuw is of meer aandacht van de gemeenschap vergt, gebruik dan de Commons:De Kroeg (in het Nederlands) of Commons:Village pump (in het Engels).