Commons:Galeries/ca
Les Galeries s'utilitzen per presentar als lectors una col·lecció estructurada i significativa de fitxers multimèdia per a trobar aquí a Wikimedia Commons. En general, són creats per donar una mostra o una visió general de tots els fitxers multimèdia sobre un tema determinat.
Contents
Iniciant una galeria[edit]
En crear una nova galeria, algunes coses sempre s'han d'incloure:
- L'etiqueta de la galeria per sostenir els mitjans de comunicació (<gallery></gallery>), vegeu m:Help:Images_and_other_uploaded_files#Gallery.
- Òbviament: els fitxers multimèdia! (imatges, sons, vídeo).
- Galeries sense fitxers multimèdia no són galeries. Es consideren fora de l'abast del projecte i llavors compleixen amb els criteris per a esborrat ràpid.
- Imatges destacades (FP), Imatges de Qualitat (QI) i Imatges Valuoses (VI) es poden marcar amb destacades Imatges
{{FP star}},
{{QI seal}} i
{{VI seal}}
- Una breu descripció de l'objecte de la galeria (si cal)
- Commons no és una enciclopèdia. El nostre objectiu principal no és la d'educar els lectors a través de text. Si volen llegir més sobre un tema, la Viquipèdia existeix únicament per a aquest fi.
- Commons és multilingüe. Vostè pot utilitzar qualsevol idioma(-es) que desitgi. Les traduccions de la descripció d'una galeria el més probable és que siguin afegides per altres. Tingueu això en compte a l'hora d'afegir qualsevol text a una galeria. Per a la majoria dels fitxers amb una o dues frases és tot el que necessita.
- Categories
- Cada galeria ha de ser categoritzada. Afegir la galeria per a la categoria amb el mateix nom, o si no n'hi ha, per a les categories pertinents (vegeu Commons:Categories).
- Enllaços Interwiki a articles de Viquipèdia
- Els Enllaços Interwiki són extremadament útils per lligar-se a articles de la Viquipèdia. Cal utilitzar-los.
- Un cop més, ja que Commons és multilingüe, afegiu un enllaç Commons.
Les galeries es creen de la mateixa manera que els articles són creats en Viquipèdia. Introduïu el nom en el quadre de Wikimedia Commons "Cerca" i premeu la tecla Intro (o cliqueu la icona del costat de l'entrada). Si troba tal galeria és que existeix (i la mostrarà), contràriament oferirà l'opció de crear-ne una. Feu clic al nom de vermell, editeu la pàgina (marcant com a pàgina de la galeria a la part superior) en posar en l'etiqueta de la galeria i les fotos. A continuació, afegiu la categoria:[[Category:xyz]]. Una galeria pot tenir qualsevol nom, però l'habitual és seguir el nom de la categoria. Finalment, feu clic al botó Mostra una previsualització, feu els canvis finals, i si us agrada la vostra feina, feu clic a Desa la pàgina.
Altres coses que ha d'incloure[edit]
Depenent del tema, hi ha altres coses que vostè pot incloure en una galeria. Això pot ser una barra de navegació, una caixa de taxonomia, enllaços a altres projectes germans de Wikipedia, entre altres coses específiques del tema.
Alguns temes tenen els seu propi WikiProject dedicat especialment a un tema de Commons, com Arbre de la vida. I aquests projectes poden tenir el seu propi conjunt de directrius per galeries relacionades amb el seu camp d'interès.
Convenis de denominació[edit]
- Veure també: Política lingüística.
A diferència de la denominació de les categories, on gairebé sempre s'utilitza l'anglès, les galeries han de ser nomenades en el llenguatge que més s'associa amb el tema. Això s'aplica a persones, llocs, art, cultura, etc. Per temes generals i els que no estan vinculats a cap llenguatge específic, el nom més convenient és que sigui en anglès. Una excepció a aquesta regla és la nomenclatura de les galeries d'organismes i temes en els quals els noms llatins són considerats universals. Aquests segueixen les mateixes pautes que les categories i han de compartir el mateix nom.
Quan crear una galeria[edit]
No tots els subjectes ha de tenir la seva pròpia galeria, sobretot si encara no té la seva pròpia categoria. De la mateixa manera, no tots els subjectes haurien de tenir la seva pròpia categoria, fins i tot si té la seva pròpia galeria. Les galeries no s'han de crear si simplement dupliquen el propòsit d'una categoria. No obstant això, això no significa que hagin de ser eliminades o "fusionades". Les categories seran sempre les categories, però les galeries poden convertir-se en alguna cosa molt més.
Commons no té un equivalent als articles "esborrany" de la Wikipedia. La galeria ha de ser creada amb un propòsit específic. Es permeten galeries amb una sola imatge si aquesta ha estat elegida per la comunitat com una imatge destacada, de qualitat o valorada. Vegeu també Quan crear una galeria.
Galeries vs categories[edit]
El problema en relació amb les galeries és la seva relació amb les categories. Moltes vegades aquests dos sistemes semblen ser redundants entre si. Això no és (o no ha de) ser el cas. Poden coexistir. Les galeries i les categories poden aconseguir el mateix objectiu (ajudar els usuaris a trobar els fitxers multimèdia), però de maneres molt diferents. Les categories han de contenir tots els arxius relacionats amb el tema, mentre que les galeries han de contenir una mostra de fitxers relacionats amb el tema. Idealment, les galeries han de contenir el millor del que tenim. Tots els fitxers han d'estar en almenys una categoria, però no tots els fitxers han d'estar en una galeria.
Exemples[edit]
- Una ciutat: London - compari amb Category:London
- Una espècie animal: Lama glama ("Llama") - compari amb Category:Lama glama
- Una persona: Mohandas K. Gandhi ("Mahatma Gandhi") - compari amb Category:Mohandas K. Gandhi
- Un fenomen natural: Cloud - compari amb Category:Clouds
- Fitxers d'àudio: Pronunciation of Dutch municipality names - compari amb Category:Dutch pronunciation of names of municipalities
- Obres d'art: Children's book illustration - compari amb Category:Children's book illustrations
|