Commons:Poistokriteerit

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Poistot (Poistopolitiikka)


Poistokriteerit määrittelevät tehokkaat säännöt Wikimedia Commonsiin sopimattomien tiedostojen poistamiseksi. Tällä sivulla kuvista, äänitiedostoista, videoista ja lähdetiedostoista käytetään yhteisnimitystä ”tiedosto” sekä artikkeleista, luokista, mallineista, keskustelusivuista ja muista sivuista nimitystä ”sivu”. Tällä sivulla ei käydä läpi tekijänoikeuksiin liittyviä käytäntöjä, vaan niistä kertoo sivu Commons:Licensing.

Toimintatavat[edit]

Poistettavat sivut ja tiedostot on jaettu viiteen eri ryhmään (yksityiskohtaiset tiedot alempana):

  1. Puuttuvat tiedot: Jos tiedostosta puuttuu lisenssiin liittyviä tietoja, se merkitään tarkoitukseen varatulla mallineella ja kuvan lisääjälle annetaan seitsemän päivää aikaa korjata ongelma. Tämän jälkeen ylläpitäjä voi poistaa tiedoston välittömästi. Kaikki täten merkityt tiedostot ovat luokassa Category:Missing legal information.
  2. Välitön poistaminen: Jos sivu tai tiedosto on vahingossa lisätty, selvä tekijänoikeusrikkomus, sitaattikuva, sallii vain ei-kaupallisen käytön tms. (aiheesta enemmän alla), se voidaan poistaa välittömästi. Tällaiset tiedostot ovat luokassa Category:Candidates for speedy deletion.
  3. Tavallinen poistaminen: Jos tiedoston tai sivun poistaminen edellyttää keskustelua (mikä on muutenkin suositeltavaa, jos olet tuore käyttäjä Commonsissa), tiedosto tai sivu tulee lisätä poistopyyntöihin. Aina, kun tiedoston poistamiseen liittyy epävarmuutta, käytä poistopyyntöä äläkä välitöntä poistamista. Merkitse tiedosto tai sivu {{Delete}}-mallineella ja lisää poistopyyntö sivulle Commons:Deletion requests sekä ilmoita tiedoston lisääjälle poistouhasta. Voimassa olevat poistopyynnöt ovat sivulla Commons:Deletion requests.
  4. Kaksoiskappaleet: Kaksoiskappaleet ovat tiedostoja, jotka ovat kopioita joistain toisesta Wikimedian tiedostosta. Kuva on kaksoiskappale myös, kun ero on vain kuvan resoluutiossa. Jos olet epävarma, lisää tiedosto sivulle deletion requests. Eri tiedostomuodolla olevat kuvat tai pelkästään samanaiheiset kuvat eivät ole kaksoiskappaleita. Jos merkitset tiedoston kaksoiskappaleeksi, sinun täytyy korvata se toisella versiolla kaikissa Wikipedian projekteissa ennen kuin tiedosto voidaan poistaa. Voit selvittää, onko kuva käytössä, käyttämällä GlobalUsage-työkalua. Kaksoiskappaleiksi merkityt kuvat ovat luokassa Category:Duplicate.
  5. Ylimääräiset ja huonolaatuiset: Tarpeettomaksi käyneitä ja huonolaatuisia tiedostoja ei koskaan poisteta välittömästi. Ne täytyy poistaa keskustelun kautta sivulla Commons:Deletion requests.

Kaikissa tapauksissa on suositeltavaa käyttää GlobalUsage-työkalua ennen tiedoston poistamista, jotta saat kuvan siitä, miten laajasti tiedosto on käytössä.

Yksityiskohtaiset ohjeet[edit]

Seuraavassa esitetään tarkemmin oikea menettelytapa sivun ja tiedoston poistamiseksi edellä mainituilla poistoperusteilla.

Puuttuvat tiedot[edit]

Tiedostot, joista puuttuu lähdetiedot tai lisenssi, pitää merkitä joko mallineella {{subst:nsd}} (no/missing source, tagged by date; ei lähdetietoja, merkitty päivämäärän mukaan) tai {{subst:nld}} (no/incomplete licensing information, tagged by date; ei lisenssiä tai puutteellinen lisenssi, merkitty päivämäärän mukaan). Ilmoita tiedoston lisääjälle, että olet merkinnyt kuvat (ohjeet löytyvät mallineesta, kun olet lisännyt sen tiedoston sivulle.) Tämän jälkeen hänellä on seitsemän päivää aikaa täydentää tai korjata tietoja. Jos tietoja ei korjata, tiedosto voidaan seitsemän päivän päästä poistaa. Jos tiedot korjataan, lisätty varoitusmalline tulee poistaa.

Jos tiedostosta puuttuu vaadittuja tietoja, sitä ei pidä lisätä poistopyyntöihin eikä sitä pidä merkitä poistettavaksi välittömästi. Koska tiedostot on merkitty päivämäärän mukaan, ylläpitäjät huomaavat automaattisesti, mitkä tiedostot voi poistaa. Merkityt tiedostot löytyvät luokasta Category:Missing legal information.

Välitön poistaminen[edit]

Tietyissä tapauksissa tiedosto tai sivu täytyy poistaa nopeasti ja ylläpitäjät voivat poistaa tällaisen tiedoston tai sivun viipymättä. Tällaiset tapaukset voi merkitä seuraavilla mallineilla:

  • {{copyvio}} selviä tekijänoikeusrikkomuksia varten.
  • {{speedydelete}} muille syille. Älä unohda lisätä syytä tähän tapaan: {{speedydelete|Syy (englanniksi)}}.

Ylläpitäjä poistaa tiedoston tai sivun aikanaan. Jos olet eri mieltä poistamisesta, perustele kantasi keskustelusivulla. Ylläpitäjän tulee huolehtia siitä, että Wikimedia Commonsissa olevat linkit poistettavaan sivuun tai tiedostoon on korjattu ennen poistamista. Välittömästi poistettavaksi merkityt tiedostot ovat luokassa Category:Candidates for speedy deletion ja sen alaluokissa.

Huomaa, että tiedostoa tai sivua ei pidä merkitä poistettavaksi välittömästi seuraavissa tapauksissa:

Muista aina: Ennen kuin poistat tiedoston, varmista, että poistomerkintä on lisätty tiedostoon näiden poistokriteerien mukaisesti. Jos näin ei ole, vaihda mallinetta tai poista se, jos tiedoston tai sivun poistamiselle ei ole mitään perustetta. Tarkista aina tiedoston historiasta, että oikein lisättyjä tietoja ei ole vandalisminomaisesti poistettu.

Tiedosto, joka on luokassa Category:Candidates for speedy deletion voidaan poistaa, kun:

  • Se on vioittunut tai sisältää viruksen tai muuta sellaista. (Jos olet epävarma, lisää se poistopyyntöihin.)
  • Se on aiemmin poistettu poistokriteereiden mukaisesti.
  • Se on julkaistu kelpaamattomalla lisenssillä (fair use/sitaattikuva, ei kaupalliseen käyttöön) tai se on selvä tekijänoikeusrikkomus.

Sivu voidaan poistaa, jos se on:

  • tyhjä eikä sillä ole merkityksellistä historiaa
  • selvä tekijänoikeusrikkomus
  • roskaa, testaamista tai vandalisointia
  • käyttäjäsivu tai sellaisen alasivu ja käyttäjä on pyytänyt sen poistamista
  • uudelleenohjaus, jonka päälle toinen sivu täytyy siirtää
  • uudelleenohjaus olemattomaan sivuun
  • luokka, jolla ei ole sisältöä tai ainoa sisältö on yläluokka
  • poistetun tiedoston tai sivun keskustelusivu.

Kun poistat välittömäksi poistettavaksi merkittyä tiedostoa, on suositeltavaa, muttei pakollista käyttää GlobalUsage-toimintoa ja ottaa kuva pois käytöstä muista Wikimedian projekteista.

Tavallinen poistaminen[edit]

Tiedosto voidaan lisätä poistettavaksi sivulle Commons:Deletion requests seuraavissa tapauksissa:

  • Tiedoston/sivun tekijänoikeus on epäselvä, mutta kohdassa ”puuttuvat tiedot” esitelty toimintatapa ei ole mahdollinen.
  • Tiedosto/sivu on lisenssisääntöjen vastainen, mutta ei ole selvä tekijänoikeusrikkomus.
  • Tiedostolla/sivulla on väärä nimi ja oikeanniminen tiedosto on olemassa. Voit myös merkitä tiedoston kaksoiskappaleeksi tai tehdä uudelleenohjauksen sivusta toiseen.
  • Tiedoston/sivun sisällöstä ei saa selvää. (Katso myös Commons:Images missing information).
  • Tiedosto on huonolaatuinen tai sen resoluutio on siinä määrin alhainen, että tiedostoa ei voi juuri käyttää.
  • Tiedosto on ylimääräinen, koska on olemassa parempi tiedosto, joka ei kuitenkaan ole kaksoiskappale.
  • Tiedosto on valtava ja se on korvattu paljon pienempikokoisella tiedostolla, jossa on kaikki tarpeelliset tiedot.
  • Tiedosto/sivu ei ole hyödyllinen millekään nykyiselle tai tulevalle Wikimedian projektille (esimerkiksi tuntemattomien taiteilijoiden abstraktit työt).

Tiedosto tai sivu merkitään poistettavaksi mallineella {{Delete}}, minkä jälkeen se on vielä lisättävä sivulle Commons:Deletion requests; lisäksi tiedoston lisääjälle on kerrottava poistouhasta. Jos keskustelussa ilmenneet syyt puoltavat tiedoston poistamista, ylläpitäjä poistaa tiedoston. Ennen poistamista, kaikki Commonsissa olevat viittaukset tiedostoon tulee korjata. Kun poistaa poistopyynnöissä olevan tiedoston, olisi hyvä käyttää GlobalUsage-toimintoa ja ottaa tiedosto pois käytöstä muista projekteista. Lisää tietoa löytyy sivulta Commons:Deletion requests, ja poistettavaksi merkityt tiedostot löytyvät luokasta Category:Deletion requests.

Kaksoiskappaleet[edit]

Jos tiedostot ovat samansisältöisiä värisävyjä ja tiedostomuotoa myöten, merkitse toinen niistä kaksoiskappaleeksi ja merkitse korvaavan tiedoston nimi muistiin: {{duplicate|Image:example.jpg}}. Valitse kahdesta samansisältöisestä tiedostosta pienempi, vääränniminen tai uudempi.

  • Ylläpitäjä voi poistaa tiedoston, jos se ei ole käytössä missään Wikimedian projektissa eikä se ole Wikimedian logo. GlobalUsage-työkalun käyttäminen on pakollista.
  • Tiedostot, joiden sisältö on sama, mutta tiedostomuoto eri, eivät ole kaksoiskappaleita vaan huonompi tiedosto on ylimääräinen (katso alempana). Tyypillinen esimerkki on GIF-kuva joka on korvattu SVG-kuvalla.

Ylimääräiset ja huonolaatuiset[edit]

Ylimääräiset ja huonolaatuiset kuvat voidaan poistaa vain tapauskohtaisesti siten, että ne on ensin merkitty poistettavaksi tavalliseen tapaan Commons:Deletion requests -sivulla. Sinun pitää siis kyseisellä sivulla perustella, miksi tiedosto on huonolaatuinen tai huonolaatuisempi kuin jokin korvaava kuva.

Jos tiedosto päätetään poistaa, on kuva korvattava parempilaatuisella kuvalla siellä, missä kuva on käytössä. Vasta sen jälkeen ylläpitäjä voi poistaa kuvan. Ota kuitenkin huomioon muiden projektien tarpeet äläkä poista tiedostoa, jos olet epävarma.

Kun haluat merkitä tiedoston ylimääräiseksi, käytä seuraavia mallineita. Näiden mallineiden käyttäminen ei vielä aloita poistoäänestystä.

Jos sivu (ei tiedosto) on ylimääräinen, harkitse voisitko tehdä uudelleenohjauksen poistamisen sijasta.

Miten tunnistetaan tekijänoikeusrikkomus[edit]

Käyttäjät lisäävät usein kuvia, erityisesti valokuvia, jotka eivät täytä Commonsin käyttöoikeusehtoja. Toisinaan tämä tapahtuu hyvässä uskossa, toisinaan tahallaan sääntöjen vastaisesti.

Ei ole mahdollista havaita kaikkea tekijänoikeuksien rikkomista. Suuren osan voi kuitenkin huomata pitämällä silmänsä auki ja tarkkailemalla esimerkiksi uusia kuvia ja havainnoimalla merkkejä, jotka yleensä kertovat tekijänoikeusrikkomuksista. Tällaisia merkkejä ovat esimerkiksi:

Ammattilaisvalokuvaajien ottamat kuvat
Harvat ammattilaiset antavat kuvansa käyttöön vapaalla lisenssillä. Jos joku käyttäjä antaa ymmärtää olevansa ammattikuvaaja tai saaneensa tällaiselta luvan kuvan julkaisemiseen, voit ottaa valokuvaajaan yhteyttä ja kysyä itse asiaa.
Niissä harvoissa tapauksissa, kun ammattilainen antaa luvan kuviensa toisintamiseen, varmista, että lupa ei rajoitettu ja koske esimerkiksi vain Wikipediaa tai muuta epäkaupallista toimintaa. Lähetä myös lupa OTRS-järjestelmään.
Photographs of celebrities, rock bands, etc.
Not all such photos are copyright violations, but they often are, and thus they warrant special scrutiny. Signs of probable violations:
  • "Staged" photographs, where the celebrities obviously pose for the photographer. Almost always, such people do not pose for amateur photographers; they pose for (semi-)professionals, who demand payment for their works and seldom put them under free licenses.
  • Low-resolution pictures. Probably taken from a web site; photographers have access to better content.
It is however possible for amateurs to take photographs of celebrities. Examples include concerts, public appearances, etc.; this often needs chance. But, generally, the people will then explain how and where they took the photograph, and will provide some high-resolution shot.
Photographs of items or from angles not accessible to the general public
Generally, only professional crews have access to "press only" locations offering a good vantage point on the starting lines of races, etc.
Thumbnails (very low resolution photographs)
These are a tell-tale sign that the image has been downloaded from a web site.
Suspicious licenses
Apart from screenshots and icons of free software computer programs, very few images are licensed under the GNU GPL or other free software license. As well many people randomly tag images with "PD-Self" and such. Some people apparently choose a random free license to upload copyrighted content.
Modern art
Paintings, sculptures, and other works of art are copyrighted by their author (at least, in most jurisdictions). Photographs of such items can thus be covered by copyright of the artist (depending on the jurisdiction and the location of the item).
Suspicious user
Users repeatedly uploading copyrighted stuff under wrong licenses, especially after being warned about it, or lying (say, claiming they took the photo themselves whereas the photo is evidently from somebody else), can be assumed to act in bad faith.

Katso myös[edit]